Värnamonyheter


Therese Axelsson från Kvinnojouren Maria (till vänster i bild) tycker det är anmärkningsvärt att tre av fyra skolor har tackat nej till föreläsning med kvinnojouren. Med på bilden är också Elisabeth Forsberg från kvinnojouren. Foto: Malin Nilson
Kvinnojouren får inte komma till skolorna
Tre av fyra tackar nej till föreläsning
GISLAVEDS KOMMUNAtt sprida information om våld i nära relationer är en viktig del av Kvinnojouren Marias arbete. Som en del i det har de försökt komma ut på kommunens högstadieskolor och föreläsa. Men tre av fyra skolor har tackat nej.
Publicerad 6 juni 2017 06:04

Kvinnojouren har hört av sig till alla fyra högstadieskolorna i Gislaveds kommun. Ölmestadskolan i Reftele tackade ja till en föreläsning för lärarna på skolan. Men de andra tre skolorna har tackat nej till ett besök. Det tycker Therese Axelsson, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Maria, är anmärkningsvärt.

– De föreläser ju om allt, droger, nätmobbing och så. Men inte om våld i hemmet. Det hade varit jättebra att då komma in på skolorna och utbilda skolpersonal i hur de kan jobba med våldsprevention, att kunna uppmärksamma våldet som sker varje dag.

Anna Rothzén, rektor på Nordinskolan, menar att de tackade nej eftersom förfrågan kom vid fel tidpunkt, men att det kan vara aktuellt för dem i framtiden.

– Absolut! Frågan är bara vilken åldersgrupp man ska rikta sig mot, det kanske mer ska vara gymnasiet. Sedan jobbar vi med de här frågorna ändå, med olika infallsvinklar om hur man förhåller sig till varandra. Vi hade en föreläsning om sexuella trakasserier under våren. Det är vårt uppdrag att fostra dem till goda samhällsmedborgare.

Även för Åsenskolan var det tidsaspekten som avgjorde, säger rektorn Pehr Ottevik.

– Jag har åtminstone fem frågor i månaden med folk som vill komma i olika sammanhang. Vi försöker hålla oss ajour, men vi kan omöjligt ta emot alla. Det är en prioriteringsfråga, framför allt har vi en uppgift att få eleverna godkända. Men det är inget som säger att de inte kan återkomma. Självklart är det ett angeläget ämne.

På Nordinskolan och Lundåkerskolan kunde kvinnojouren komma till fritidsgårdarna och träffa elever där, men inte i Anderstorp.

– Det blev jag väldigt förvånad över, säger Therese Axelsson.

– Jag har inte fått frågan ställd till mig om fritidsgården iallafall. Jag kan inte svara för hur det nekandet gått till, säger Pehr Ottevik.

Therese Axelsson menar att skolan är en viktig plattform för att kunna nå ut till barn som lever med våld i hemmet.

– Det är väldigt ovanligt att folk pratar med sina barn hemma om det här, därför är det viktigt att skolan pratar om det. Alla barn vet att det inte är okej, men de vet inte vad som händer med föräldrarna om de anmäler. De är lojala och älskar dem villkorslöst. De vet inte var de kan få hjälp. Det är så himla viktigt att få bort skulden från barnen.

Vad tror du är anledningen till att skolorna tackar nej?

– Jag tror att folk är rädda för att man går in i någon annans liv. Det är så känsligt. Det märker jag när jag pratar med lärare, att det är känsligt att göra en orosanmälan.

LÄS MER: Sätter extra ljus på mäns våld mot kvinnor

  • Facebook Twitter
    Malin Nilson
    Kommentera artikeln (0 kommentarer)